ABF Research

ABF Research doet onderzoek op het gebied van Demografie & Wonen, Ruimte & Economie en Zorg & Voorzieningen. Naast onderzoek heeft ABF een statistiek- en softwareafdeling. Het bureau werkt vooral voor overheidsinstellingen, zoals gemeenten, provincies en ministeries. Voor de verschillende onderzoeken en statistische producten maakt ABF Research gebruik van Locatus-data, gecombineerd met gegevens van andere bedrijven zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek.


Onlangs lanceerde ABF Research een nieuw product: Instant Brancherapport. Dit rapport helpt lokaalgerichte ondernemers bij het starten of overnemen van een bedrijf. “Iemand die een nieuw bedrijf begint, wil natuurlijk goed voorbereid aan de slag gaan. En dus alles weten over de branche, het vestigingsgebied, de concurrentie en potentiële klanten”, legt directeur Jan Hooft van Huijsduijnen uit. Jan Hooft van Huijsduijnen“Landelijke gegevens hierover zijn overal te krijgen, maar voor lokaalgerichte ondernemers zijn specifieke gegevens over zijn/haar omgeving nog veel interessanter. Het is niet makkelijk om snel en goedkoop aan gegevens over de eigen regio te komen. Daarin voorziet Instant Brancherapport aan een behoefte.”

Trendgegevens
Het dertig pagina’s tellende Instant Brancherapport bestaat uit een markt- en brancheanalyse. Voor de totstandkoming van dit rapport, gebruikt ABF Research onder andere verschillende data van Locatus. Het gaat hierbij om gegevens door de jaren heen over branche, formule, winkelverkoopvloeroppervlakte en winkelgebied. “In een brancherapport kan de ondernemer snel zien wat de ontwikkelingen zijn in de sector en branche en in het vestigingsgebied”, vertelt Hooft van Huijsduijnen. “Ook staat er informatie in over de concurrenten in het vestigingsgebied en het klantenpotentieel in het verzorgingsgebied. Met deze gegevens kan een ondernemer inschatten of het starten of overnemen van een bedrijf of het beginnen van een nieuwe vestiging kans van slagen heeft.”


Snel specifieke informatie
Volgens Hooft van Huijsduijnen is het Instant Brancherapport een uniek product. “De startende ondernemer kan online een branche, vestigingsgebied en verzorgingsgebied selecteren. Op basis hiervan wordt het rapport samengesteld en nadat je online hebt betaald, krijg je het rapport binnen een paar minuten geleverd.” De directeur heeft dan ook hoge verwachtingen van dit nieuwe rapport. “We verwachten dat binnen enkele jaren meer dan 5% van alle starters die regionaal opereren bij ons een Instant Brancherapport bestelt.”