TNT Post Retail

“Omdat de 250 hoofdpostkantoren in samenwerking met ING uit het straatbeeld verdwijnen, zijn we een eigen netwerk aan het uitrollen van Postkantoren van TNT Post in winkels”, vertelt Paulien Koeten, adviseur locatiebeleid. “We zetten de data van Locatus in voor de vorming en uitvoering van het locatiebeleid.”


“In 2008 zijn we begonnen met dit traject, waarbij de 250 hoofdpostkantoren die vallen onder de joint venture met ING (voorheen Postbank) worden vervangen door Postkantoren van TNT Post in winkels. De postzaken en bankzaken worden fysiek gescheiden. Voor elk hoofdpostkantoor dat sluit, komen twee à drie Postkantoren in winkels terug. In totaal openen we er 750 en om te bepPaulien Koetenalen welke locaties hiervoor geschikt zijn, maken de adviseurs locatiebeleid gebruik van de data van Locatus. De acquisitiemanagers gaan met ons locatieadvies aan de slag.”


“Wij nemen hiervoor verschillende data af: de Verzorgingsgebieden Verkenner, een selectie van de Verkooppunt Verkenner en de Benchmark Verkenner."


"Hiermee kunnen we bepalen welke winkels van welke retailers geschikt zijn voor een Postkantoor. Wij kijken daarbij vooral naar het gemak voor de consument. Zo vind je onze Postkantoren veel in supermarkten, omdat consumenten hier komen voor hun dagelijkse boodschappen en omdat zij ruime openingstijden hebben. Ook tabak- en lectuurzaken en boekhandels zijn geliefd, omdat zij qua assortiment goed aansluiten bij onze producten en diensten.”


“Ook wanneer dit traject eind 2011 is afgerond, blijven de data van Locatus van belang voor ons. Het totaal aantal Postkantoren is straks rond de 2500. Dit aantal is altijd in beweging. Een retailer met een Postkantoor in de winkel kan bijvoorbeeld stoppen met de bedrijfsvoering en aan de hand van de data gaan wij dan op zoek naar een nieuwe geschikte locatie. Daarnaast zijn de data nodig voor de beoordeling van de aanvraag van een retailer voor een Postkantoor in hun winkel. Met de Verzorgingsgebieden Verkenner kunnen we dan de aantrekkingskracht van een locatie op de consument bepalen. Verder zijn we continu bezig met het optimaliseren van ons netwerk. We bekijken hoeveel locaties er nodig zijn om de consument zo goed mogelijk te bedienen. Met de data van Locatus kunnen we mede bepalen of er in een gebied een passend aantal Postkantoren van TNT Post is.”