Biedt de Speltheorie een oplossing voor binnenstedelijke problemen?

De nieuwe Griekse minister van financiën Varoufakis is hoogleraar economie met als specialisme de Speltheorie. Deze theorie krijgt de laatste tijd veel aandacht door de soms bijzondere manier van onderhandelen in de nieuwe Griekse regering.

De speltheorie is een tak van de wiskunde, waarin het nemen van beslissingen centraal staat. Deze speltheorie is ontstaan uit de analyse van beslissingen die worden genomen bij het spelen van bordspellen, maar beperkt zich niet tot het spel in de zin van vrijetijdsbesteding. De speltheorie biedt een raamwerk waarbinnen strategische interactie tussen ‘spelers’ bestudeerd wordt. Met behulp van modellen wordt geprobeerd de onderliggende interactie van ‘spelers’ die beslissingen nemen te begrijpen.[1]

Volgens mij is deze speltheorie ook inzetbaar om de leegstandsproblematiek in binnensteden beter te doorgronden.

Door het veranderende winkelgedrag zijn er in de toekomst minder winkels nodig. Sommige panden die nu leeg staan zullen niet meer kunnen worden ingevuld met een winkel. De enige oplossing lijkt dan een andere bestemming te zoeken voor deze panden. Het vervelende is alleen dat dit de eigenaar veel geld kost. Eigenaren wachten dan ook heel lang met een functieverandering. Zij hopen dat er in andere delen van een centrum genoeg panden verdwijnen, waardoor er weer interesse ontstaat in hun eigen winkelpand. Als alle eigenaren die houding hebben, gebeurt er uiteindelijk niets.

Dit is een probleem waar je vanuit de speltheorie naar kan kijken, bijvoorbeeld vanuit het prisoners dilemma. Het prisoners dilemma beschrijft de voordelen van samenwerken en niet samenwerken. Als vastgoedpartijen samenwerken kunnen een aantal locaties worden aangewezen als toekomstige winkellocaties. De panden op die plekken kunnen hun winkelfunctie behouden. Andere delen van het centrum krijgen dan een andere functie. Op sommige plekken wordt dan winst gemaakt en op andere plekken verlies. De truc is dit eerlijk te verdelen. Dat is het principe van de ruimtelijke herverkaveling.

De les die het prisoners dilemma ons leert is dat dit alleen optimaal werkt als alle partijen optimaal geïnformeerd zijn.

 

[1] Bron: Wikipedia

Gertjan Slob is Directeur Onderzoek bij Locatus. Tijdens zijn werk is hij continu bezig met het analyseren van retaildata. Hierbij signaleert hij regelmatig opvallende trends en ontwikkelingen. Hij is dan ook een veelgevraagd spreker.

Niets meer missen?

Wilt  u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van retail?

 

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of ons blog.